Kızılötesi (infrared) dokunmatik ekran, dokunmayı algılamak için kızılötesi alıcı ve vericileri kullanmaktadır.

Teknolojik Yapısı

Kızılötesi (infrared) dokunmatik ekran teknolojisinde, dokunmaları algılamak için her yatay ve dikey düzlemlerden birine kızılötesi alıcılar diğer yüzeyede vericiler yerleştirilmektedir. Dokunmatik alanın oluşturulduğu bölgeye, görüntü yüzeyini dokunmlara karşı korumak adına güçlendirilmiş cam uygulanır. Yüzeye dokunulduğunda X ve Y eksenlerindeki alıcıların önü engellenmiş olur. Mikroişlemci vasıtasıyla engellenen alıcıların X ve Y düzlemine denk gelen kordinatları hesaplanır ve bilgisayara iletilir. En eski teknolojilerden biri olmasının yanı sıra teknolojiye ayak uydurmuş ve sağlıklı çalışan bir yapıdadır.

Infrared teknolojisi diğer teknolojilere göre avantajları bakımından değerlendirildiğinde;

Cam yüzey uzerinde çalıştığı için %90 üzerinde geçirgenlik, çizilmeye dayanıklı, eldivenle veya başka objelerle kullanılabilme, çoklu dokunmatik (multi touch) desteği, maximum 40 dokunmalı, stabil olarak çalışabilmektedir.

Infrared teknolojisi diğer teknolojilere göre dezavantajları bakımından değerlendirildiğinde;

Kızılötesi, doğrudan gelen ışık kaynaklarından etkilenir. Outdoor kullanımına uygun değildir. (IP65 standartları olan modeller hariç) Toz ve kirden etkilenmektedir .Çerçeveli bir yapıdadır.

Dokunmatik ekran üretiminde resistive teknolojisi 15”-120” lik boyutlara kadar tercih edilebilir.